GINOP-2.2.1-15-2017-00053

FORNANODET-5D+

A projekt címe: Forenzikus célú hordozható emberi szagdetektor és nanotechnológiai alapú szagmaradvány rögzítő eszközök fejlesztése – FORNANODET-5D+
A kedvezményezett neve: VITAL MANAGEMENT Korlátolt Felelősségű Társaság (konzorcium vezető)
MMATT Korlátolt Felelősségű Társaság
Szegedi Tudomány Egyetem
A szerződött támogatás összege: 569 596 040 Ft
A támogatás mértéke: 67,91%
A projekt megvalósítási időszaka: 2017.07.01. – 2020.06.30.
A projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-15-2017-00053
Projekt leírás

A kutatás fő célja egy emberi szagra specifikus szenzormátrix kifejlesztése, mellyel az emberi szagra jellemző molekulacsoportokat ki lehet mutatni. A bűnügyi helyszíneken a látens emberi szag-anyagmaradványt minél sikeresebben kell megtalálni, ezért a jelenlegi vizuális alapú módszert a szag vizuális alapú kiválasztását megerősítő, valós („real time”) szagdetektáláson alapuló eszközzel és az erre épülő módszer kifejlesztésével kell támogatni. A jelenlegi, hagyományosnak tekinthető kriminalisztikai eljárást egy új terepi szagdetektáló technológia és módszer egészíti, illetve váltja ki, így a büntetőeljárás későbbi szagazonosító bizonyítási eljárási folyamata eredményesebb és tudományosan megalapozottabb alkalmazássá válik. Másrészt a helyszíni szagmaradvány detektor fejlesztésével párhuzamosan a szagmaradvány rögzítésének új rögzítéstechnológiája is kifejlesztésre kerül egy új nanotechnológián alapuló rögzítőanyag által, mely a jelenleg alkalmazott szagmaradvány konzerválás reformját jelenti.

Az új rögzítő eszköz és módszer, a bűncselekmények helyszínén rögzített szagmaradványok hitelesség szempontjából is jobb, korszerűbb – „state of art” – megoldását biztosítja, mely a bizonyítási eljárások egyik alapkövetelménye. Továbbá kifejlesztésre kerül egy 5D+ IT megoldás a szagminták térbeli és időbeli ábrázolása céljából. A bűnügyi helyszíneken az emberi eredetű gázmolekulahalmazok jelenlétének kimutatása, lényegében azok elektronikus módszerrel történő (mobil electronic-nose) térbeli felderítése, majd digitális feldolgozása és megjelenítése a rendőrségi eljárásokban merőben új kriminalisztikai vizsgálati eszköz kifejlesztését és az ehhez társuló új módszertan kidolgozásának alapjait teremti meg.

Jelentős mértékben hozzájárul az emberi szagmaradványok sikeresebb helyszíni felkutatásához, akár nagyságrenddel nagyobb koncentrációban történő helyszíni rögzítéséhez és végül a bizonyítási eljárásban a szagmaradványok bizonyító erejének növeléséhez.